Det är först och främst viktigt att utvärdera sin ekonomiska situation när man köper en bostad. Gör en realistisk budget för vad bostaden får kosta och ta hänsyn till kontantinsats, lån, samt andra kostnader som tillkommer t.ex. avgifter, driftskostnader och framtida underhåll. Att ha ett lånelöfte från banken innan man går vidare i processen är också en viktig del av den ekonomiska förberedelsen.
Nästa steg är att granska bostadens skick och dess egenskaper. Det är viktigt att läsa igenom alla dokument noggrant och ta del av besiktningsprotokoll och energideklaration om de finns. Vid köp av bostadsrätt bör man även gå igenom föreningens ekonomi och stadgar, eftersom detta påverkar boendekostnader och trygghet i framtiden.
Bostadens läge och framtida värde är också två faktorer man ska ta hänsyn till. Nära till arbete, skolor, kollektivtrafik och service påverkar livskvalitet och bostadens värde på marknaden. Det är även klokt att undersöka kommunens planer för området, då förändringar i området kan ha betydelse för både trivsel och värdet på sikt.
När ska man köpa bostad?
Den egna livssituationen och sina ekonomiska förutsättningar påverkar främst när det är läge att köpa en bostad. Det kan vara en bra idé att köpa bostad när man har en stabil inkomst, en tillräcklig kontantinsats och god överblick över framtida utgifter. Det är även viktigt att ha långsiktiga planer för sitt boende, eftersom köp av bostad ofta innebär en större investering och ett mycket större åtagande än att hyra.
Det kan också vara klokt att följa utvecklingen på bostadsmarknaden och ränteläget. Låga räntor och ett större utbud av bostäder kan skapa gynnsamma köpförhållanden, medan stigande räntor och osäker marknad påverkar ofta både prisnivåer och månadsutgifter. Det är dock svårt att spå marknadsförändringar, vilket gör det viktigt att basera sitt beslut främst på den egna situationen snarare än att försöka köpa vid rätt tillfälle.
Hur dyr bostad kan man köpa med bolån?
Hur stora bolån man kan få när man köper en bostad beror i första hand på ens inkomst, storleken på kontantinsatsen samt bankens bedömning av återbetalningsförmåga. Enligt svenska bolåneregler får man låna upp till 85 procent av bostadens värde, vilket innebär att man själv måste ha minst 15 procent i kontantinsats. Utöver detta gör banken en kreditprövning där de tar hänsyn till exempelvis inkomster, skulder, levnadskostnader och räntekänslighet innan de beviljar ett lånebelopp.
Man måste också ta hänsyn till amorteringskraven. Om ens bolån överstiger 50 procent av bostadens värde krävs amortering med minst 1 procent per år, och vid lån över 70 procent krävs minst 2 procent amortering. Dessutom tillkommer ett extra amorteringskrav om låntagaren har en hög skuldkvot: om lånet överstiger 4,5 gånger ens årsinkomst före skatt. Dessa regler påverkar hur mycket man faktiskt har råd att låna och därmed hur dyr bostad man kan köpa.