Begagnat och återbruk minskar klimatpåverkan i byggbranschen

Ateranvant material

Bygg- och fastighetssektorn stod enligt Boverket för 22 % av Sveriges utsläpp av växthusgaser år 2022. Sektorn påverkar också ytterligare klimatförändringar genom import av material från utlandet, vilket innebär att det totala utsläppet av växthusgaser med största sannolikhet är mycket högre. Att minska dess klimatavtryck är oerhört viktigt för att nå Sveriges klimatmål.

Begagnade mobiler är på frammarsch i elektronikbranschen

Andra branscher t.ex. elektronikbranschen har försökt att minska sitt klimatavtryck där en ny trend är att man kan köpa sin mobiltelefon begagnat. Enligt sajten begagnade-mobiler.se har allt fler butiker valt att börja sälja begagnade mobiler på grund av en större efterfrågan. Det är kanske inte rimligt att se en lika stor avkastning i bostads- och byggbranschen, men det måste finnas något man kan göra?

Återanvändning av material för bostäder

Användning av begagnat material och att arbeta med återbruk i bostadsbyggande kan bli en viktig strategi för att minska klimatpåverkan. Återanvändning av byggmaterial som dörrar, fönster, golv och stålbalkar kan man minska behovet av nyproduktion, vilket i sin tur leder till minskade utsläpp av växthusgaser. Produktion av material till bygg- och fastighetssektorn kräver ofta stora mängder energi och naturresurser, återbruk kan därmed spara både energi och råmaterial.

Återbruk minskar också mängden avfall som annars skulle ha deponerats eller förbränts, detta ger ytterligare fler klimatfördelar. Bygg- och rivningsavfall är en stor del av det totala avfallet i samhället, vilket innebär att återbruk bidrar till att detta material får ett längre liv. Återbruk får som effekt ett mer cirkulärt byggande där resurser används längre och där miljöpåverkan från avfall och dess hantering minskar.

Kulturella och estetiska värden i byggnader kan också bevaras genom återbruk. Att integrera äldre material i nya byggprojekt gör att möjligheter uppstår att kombinera hållbarhet med historiska värden. Återbruk kan ibland innebära mer arbete än att använda nytt material, men flera studier att de klimatmässiga fördelarna är betydande, särskilt när detta tillämpas storskaligt.

Fördelar med begagnat och återbruk i byggbranschen

Minskade växthusgaser – återbruk reducerar behovet av nyproduktion av material som sparar både energi och minskar utsläpp.

Lägre materialkostnader – begagnat byggmaterial kan ofta köpas till ett mycket lägre pris än nytt, vilket minskar byggkostnaderna.

Minskade avfall – genom att återanvända material skickas mindre avfall skickas till deponi eller förbränning.

Nackdelar

Tidskrävande – det tar ofta längre tid att hitta, transportera och anpassa begagnat material jämfört med nytt.

Begränsad tillgång och standardisering – tillgången av återbrukat material kan vara begränsat och det kan i vissa fall även saknas enhetliga mått eller certifieringar.

Ytterligare kontroll och kvalitetssäkring – material som återanvänts kan behöva genomgå noggranna kontroller för att säkerställa att det är säkert och lever upp till standard.

Lämna ett svar